A lovak nyelvét soha nem késő elsajátítani! I.

A lovak nyelvét soha nem késő elsajátítani! I.

Cikk a Lovasok.hu oldalról:

Ha a ló és az ember kapcsolatáról beszélünk, akkor a verseny és a hobbilovas is egyként kezelendő. Bármerre is sodor a lovasélet, csak akkor hozhatod ki magadból a maximumot az adott területen, ha sikerült kialakítanod a lóval a harmonikus kapcsolatot. De hogyan is érhető ez el, hol lehet a szükséges lépéseket elsajátítani és létezik-e olyan, hogy már késő belefogni?

A ló és az ember kapcsolata az, ami meghatározza, hogy valaki jól vagy rosszul fog lovagolni. A lóval való munka soha nem a ló hátán, hanem a földön kezdődik. Ahhoz, hogy értsük a lovakat, kívülről-belülről meg kell őket ismernünk. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy alapvetően nem arra teremtettek, hogy mi a hátukon lovagoljunk. A lovak elviselik, hogy a hátukon vagyunk, azért mert dominanciát biztosító társként tekintenek ránk.

Tulajdonképpen ez a kulcsa az egésznek – hogy a ló társként elfogadjon. Mi több, vezetőként tekintsen Rád. A lovak alapvetően hierarchiában élnek, ahol a vezérló határozza meg a ménes mozgását. Tisztelik és bíznak benne – követik, mert bizonyította ezirányú képességét. Emberként minél magasabb pozíciót sikerült elérned a ló szemében, annál kevesebbszer ellenáll a későbbiekben, mert egyre kisebb mértékben vonja kétségbe rátermettségedet.

A lovad akkor bízik meg benned maximálisan, ha biztonságban érzi magát melletted – ami azt jelenti, nem bántod, illetve az utasításaid sem vonja kétségbe, s képes vagy olyan döntéseket hozni, amik nem sodornak benneteket veszélybe.

A lovak rangsora időről-időre változik, megkérdőjelezik a kivívott dominanciát. Éppen ezért soha nem késő elkezdeni a kapcsolat kialakítását és soha nem könyvelhetjük el, hogy ha ma minden elképzelésünk szerint alakult, az garanciát jelentene a jövőre nézve.

Számtalan forrás sorakozik előttünk, amelyből mindez elsajátítható

Azok számára, akik szeretnének a lóval mélyebb kapcsolatot kialakítani, elsősorban arra van szükség, hogy megismerjék a ló viselkedését. A lovasok többsége nagyon szereti a lovát és ebben nincs is hiba. A hiba abból ered, hogy keveset tudnak a lóról. Arról, hogy a ló természetes körülmények között hogyan él, hogyan viselkedik, miképpen táplálkozik, hogyan viszonyul a többi állathoz, lóhoz.

Ma már nagyon sok tanfolyam van, ahol ezek mind elsajátíthatóak. Szerte az országban elérhetőek és nyilván az interneten is vannak olyan portálok, ahol ezek az információk megtalálhatóak. – De ügyeljünk arra, hogy az internet nem mindig nyújt releváns információt.

Ezek a tanfolyamok lovastudástól függetlenül mindenki számára hasznosak. Aki már nagyon régóta tart lovat, annak is érdemes egy ilyen tanfolyamra elmenni – mindig lehet valami újat, valami hasznosat tanulni.

Hiszen minden ló más, eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, különböző az előéletük és ebből fakadóan más-más viselkedési problémájuk van. Az alap nyelvezetük azonban azonos és ezekre a viselkedési zavarokra az etológiai tanulmányozás megoldást kínálhat.

A folytatásban megtudhatjátok, miért is lehet életmentő a ló anatómiájának ismerete, valamint, hogy csoportos vagy inkább egyéni tanfolyamon érdemes-e inkább részt venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük